Ett anspråkslöst förslag från Friförsvarens Riksförbund

Försvarsminister Peter Hultqvist
Försvarsdepartementet
Jakobsgatan 26
111 52 Stockholm
Sweden

Bäste Herr Hultqvist,

Sveriges försvarsförmåga har på senare år försämrats. Det är inte att undra på, eftersom försvaret bygger på den förlegade idén att en ineffektiv statlig byråkrati ensam ska sköta militären. Det är hög tid att konkurrensutsätta Försvarsmakten!

I stället för att anförtro hela försvarsbudgeten till en enda statlig försvarsmakt, borde regeringen ge varje geografiskt område en försvarspeng som denna fritt kan förfoga över. Försvarspengen kan spenderas på den säkerhets- och försvarspolitik som politikerna i en viss region eller stadsdel vill satsa på. Östermalm kan exempelvis gå med i NATO; i Göingeskogarna får man nu möjlighet att följa sin traditioan med gerillamiliser, medan man vid Möllevångstorget i Malmö kanske vill testa Feministiskt Initiativs förslag med medling och förtroendeskapande åtgärder i stället för militär. Vid ett militärt angrepp utifrån kommer det sedan att visa sig vilket slags försvar som fungerar bäst, och de regioner som vill kan helt enkelt byta försvar till nästa gång vi blir invaderade.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1280px-Challenger_2-Megatron_MOD_45161486.jpg


När vi får konkurrens mellan olika försvar, kommer vinstincitamenten göra att verksamheten effektiviseras, så att vi – om uttrycket tillåts – får mer ”pang för pengen”. Redan idag har vi blivit kontaktade av driftiga entreprenörer från bland annat Ryssland, Kina och Saudiarabien som gärna vill hjälpa till att göra vårt land säkrare i en orolig omvärld.

Sverige är inte det första land som har haft flera konkurrerande militärstyrkor, men inget annat land har hittills förstått värdet av ett system byggt på valfrihet och kraften hos marknadens osynliga hand. Precis som i skolpolitiken har Sverige här chansen att genomföra en världsunik reform som kommer att bli ett föredöme för alla andra länder!

Med förhoppning om ett gott samarbete framöver,

Friförsvarens Riksförbund
147 Esplanade St Helier Jersey
JE1 0BD
Jersey

Annons

2 kommentarer på “Ett anspråkslöst förslag från Friförsvarens Riksförbund

  1. Susanne skriver:

    Pricksäker satir!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s