Hur pratar man med klimatförnekare? – Del 1

Egentligen är debatten över sedan länge. Redan på 1970-talet var tecknen på att vi stod inför en klimatkris så tydliga att till och med Margaret Thatcher insåg det, och sedan dess har forskningsläget blivit klarare för varje år som gått. Att idag förneka att människans växthusgasutsläpp förändrar klimatet i snabb takt är kanske lite mindre absurt än att hävda att jorden är platt, men ungefär lika trovärdigt som QAnons påståenden om att Hollywoodkändisar äter barn.

Ändå stretar så många emot. ”Nej då, temperaturen stiger i själva verket inte alls, eller okej då det gör den visst, men det är ändå inte människans fel, och är det förresten så dåligt med lite värme, och koldioxid är ju bra för växtligheten!”

Alla som säger de här dumheterna tror egentligen inte på dem. Vissa är helt enkelt samvetslösa desinformatörer som gör det mot bättre vetande. Fossilindustrin har till exempel lagt många miljarder dollar på att försöka blanda bort korten och därmed försenat åtgärderna så mycket att det nu nästan är för sent att göra något. På senare tid har de fått mycket god hjälp av extremister på internet, som bara vill sprida oreda och konspirationsteorier.

Mitt första råd om att prata med klimatförnekare är enkelt: gör det inte om du inte måste. Om du är journalist och vill ta upp klimatfrågan, fall inte i fällan att tillfråga en klimatförnekare. Vi måste kunna prata om Förintelsen utan att låta en nynazist ge sin syn på saken, och vi måste kunna prata om klimatet utan att slösa tid på trams. Om ett konto på internet börjar tjafsa om att klimatförändringar inte finns, ignorera och blockera det omedelbart. Det kanske inte ens är en person utan en bot som är programmerad för att skapa förvirring, eller ett av Vladimir Putins betalda internettroll. ”Mata inte trollet”, som det heter.

Someone is *wrong* on the Internet by Randall Munroe at xk… | Flickr

Faran med att ”ta debatten” om klimatet är att man förstärker intrycket att det fortfarande finns något att debattera. Det gör det inte. Det enda vi borde diskutera i klimatfrågan är vad vi ska göra – inte om vi behöver göra något.

Om du däremot har någon i din närhet som har gått på konspirationsteorierna om klimatet, så blir det förstås mycket svårare. Man kan inte ignorera en verklig person på samma sätt som ett internetkonto, och det är svårt att bara vägra att prata med någon som man tycker om. Så hur gör man? I mitt nästa blogginlägg tänker jag ge några funderingar kring det.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s