Klimatet är ingen vänsterfråga

Det är över trettio år sedan, men minnet har etsat sig fast, och det senaste året har jag tänkt allt oftare på vad Gisela sa.

Gisela var min kompis Helenas mamma. Med sin ömt vårdade solbränna, sina damiga kläder och sin bortskämda lilla tax bekräftade hon alla mina fördomar om en moderattant. Det kunde ha retat mig, för jag var aktiv i Folkpartiets Ungdomsförbund (den tidens Liberal ungdom) och lika oresonlig och enögd som de flesta politiskt engagerade ungdomar. Men det var svårt att inte tycka om Gisela. Hon var vänlig och omtänksam och gav mig en välbehövlig lektion i konsten att skilja på sak och person.

Denna strålande sommardag var hon dock lite bekymrad. Helgen innan hade hon gått ombord på Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior. Nu tog hon upp taxen i famnen, sjönk ner i solstolen och sa med en suck:

”Synd att de ska skylta så med att de är vänster. Miljöfrågan är ju så viktig.”

 

Tyvärr finns det problemet kvar. De två senaste fredagarna har jag demonstrerat för klimatet i Stockholm. Båda gångerna tänkte jag att jag borde ha satt på mig kostym och slips, vilket jag väldigt sällan gör, som en liten motvikt till alla proggare i tåget.

En majoritet av alla riksdagspartiers väljare har idag tagit till sig vad vetenskapen säger om klimatkrisen. Ändå är vänstern överrepresenterad i klimatdemonstrationerna. Det är inte logiskt, men man kan förstå varför det har blivit så.

Vänstern är helt enkelt mer van vid att demonstrera. Dessutom hyser de nu en viss skadeglädje över hur totalt marknadsekonomin har misslyckats när det gäller klimatet. Många vill också passa på att surfa på vågen av engagemang, och nu senast kunde man se skyltar om allt möjligt ovidkommande, från konspirationsteorier om 5G till kärnkraft och hotade friluftsområden. Då är det kanske inte så konstigt att även Ung Vänster går där och hojtar om revolution.

Men om du inte är socialist men ändå har förstått hur bråttom det har blivit, snälla du, låt inte det avskräcka dig! Det sista vi behöver nu är att klimatrörelsen kidnappas av folk som inbillar sig att kommunismen kan rädda oss. Vänstern hördes en hel del nu i fredags, men de flesta av oss som gick där drevs inte alls av socialism.

I klimatfrågan står nämligen inte vänster mot höger. Det är vetenskap och förnuft som står mot desinformation och önsketänkande. Det viktigaste vi kan göra nu är inte att sluta flyga eller bli veganer, utan att sätta maximal press på politiker och företag, så att de äntligen börjar prioritera rätt. Så övervinn din motvilja och följ med ut på gatorna nästa gång. Demonstrera, protestera och argumentera som om det gällde livet. För det gör det.

 

Annons

En kommentar på “Klimatet är ingen vänsterfråga

  1. annaduner skriver:

    Ja! Bra, Manne, precis så!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s