Om mig

Ända sedan jag var barn har jag drömt om att bli författare. Till sist slog drömmen in. Berg har inga rötter gavs ut av Damm förlag i april 2012 och fick ett väldigt fint mottagande. Min nya roman Mina drömmars land kommer ut i januari 2014.

litet_omslag

På denna blogg skriver jag mest om litteratur, både den jag läser och den jag skriver, och om skrivandets hantverk. En del annat läcker också in emellanåt.

När jag inte skriver arbetar jag som systemutvecklare. Dessutom twittrar jag som @spindelmanne om bland annat litteratur och IT.

Annons

9 kommentarer på “Om mig

 1. Björn Falkenström skriver:

  Jag hittade in här via debutantbloggen och jag diggar redan din stil. Skulle gärna ställa några frågor men din emejl tycks vara som bortblåst?

 2. Casia skriver:

  Hej! Det var lite samma här, maila mig gärna. Mvh Casia

 3. Anton Gliden skriver:

  Hej,

  Läste din insändare idag och tänkte bara säga att Einstein _inte_ var religiös. Det stämmer för övrigt att den absoluta majoriteten av fysiker är ateister.

  Med vänlig hälsning, Anton

  • Manne Fagerlind skriver:

   Hej Anton! På Wikipedia hittar jag följande citat av Einstein: ”I believe in Spinoza’s God, who reveals himself in the harmony of all that exists, not in a God who concerns himself with the fate and the doings of mankind.”. Med andra ord verkar Einstein ha varit en slags deist, inte ateist. Däremot är det sant att han inte var religiös och inte trodde på en _personlig_ Gud.

   Men det är knappast avgörande vad Einstein trodde, för i sak hade jag rätt och inte Sune. Även om en majoritet av fysiker är ateister eller agnostiker av olika skäl, så är fysikerna inte precis ”överens om att Gud inte kan finnas” (ursäkta om jag felciterar Sune här; jag har inte kvar hans insändare). Den enda fysiker som jag känner tror exempelvis på Gud.

   Mvh
   Manne

   • Anton Gliden skriver:

    Okej, men det kanske har mer med dina bekantskapskretser att göra än något annat.

    Det är ingen som påstår (eller åtminstone menar det ordagrant) att Gud inte kan finnas. ”Gud finns _nog_ inte”. Bevisbördan är tydlig

   • Manne Fagerlind skriver:

    Hej igen Anton!

    Jag tror faktiskt att detta påstående av Sune ska tolkas bokstavligt (men däremot inte att du tror något så dumt). Kanske illvilligt av mig, men inte så illvilligt som Sunes ”resonemang” var när han indirekt anklagade alla kristna för att vara antingen idioter eller lögnare och krönte sitt opus med en smakfull liten parallell till Joseph Goebbels.

    Hoppas att du inte tar illa upp, men jag har varken tid eller lust att fortsätta den här diskussionen, och jag vill inte heller ha någon flaming på min blogg. Let’s agree to disagree. I ditt senaste inlägg kommer du dock med en insinuation och ett påstående och dem vill jag gärna bemöta. Jag ska försöka göra det på ett trevligt sätt, trots att jag uppfattade hela inlägget som aningen arrogant.

    Insinuationen först: du antyder att min bekantskapskrets skulle färga mitt resonemang. Detta är ett retoriskt knep som brukar kallas ad hominem – i stället för att komma med argument misstänkliggör man sin meningsmotståndare. Lite fult, och i det här fallet dessutom felaktigt. En fullständigt överväldigande majoritet av mina vänner och bekanta är nämligen inte kristna eller ens troende. Men en i den kristna minoriteten råkar också vara den ende som har doktorerat i fysik, och det finns förstås många, många flera troende fysiker. Sunes påstående är helt skrattretande, och jag har härmed bevisat att det (som det mesta i hans insändare) var felaktigt. Det är enkel logik, och logikens lagar skulle gälla även om jag tillbringade hela dagarna med att sjunga gospel med fanatiskt bibeltrogna fundamentalister.

    Slutligen påstår du att bevisbördan skulle ligga på dem som tror på Gud. Detta är inte heller korrekt. Vi måste, så vitt jag kan se, bejaka ett av följande två helt otroliga påståenden om vårt universum:
    1. Universum är skapat av ett intelligent väsen utanför själva rumtiden
    2. Universum har på något vis skapat sig självt
    Inget av de påståendena går att bevisa, och det är upp till var och en att bedöma vilket som är minst otroligt. Jag tror precis som Einstein (jo, faktiskt!) på alternativ 1. Jag respekterar att du tror på alternativ 2.

 4. […] inför Bokmässan med blandat bokfolk har turen idag kommit till den debuterande författaren Manne Fagerlind.  Manne släppte sin första bok, ”Berg har inga rötter”, i april i år och har fått […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s