Transportsträckor

Det har gått lite segt med skrivandet ett tag. Mitt nya romanmanus masar sig framåt i ett ganska sävligt tempo, och i svarta stunder känns det som om jag inte ska bli klar i år, trots att målet vid årsskiftet var att jag ska ha ett färdigt råmanus innan sommaren.

Egentligen är det väl inte så konstigt att det tar tid. Det är i sanningens namn inte så lätt att hinna skriva när man har familj och ett krävande heltidsjobb. Men på sistone har jag börjat förstå att det finns ett psykologiskt problem också, och jag tänker att jag kanske kan hjälpa någon annan författare eller författaraspirant om jag bloggar om det.

Problemet är att jag befinner mig på en transportsträcka i berättelsen. Det är ett ganska långt parti som jag senare kanske måste förkorta, beläget mellan två vändpunkter i handlingen. Jag tror ändå att det verkligen behöver finnas där: jag måste ge läsaren och mig själv chansen att lära känna mina två viktigaste personer bättre. Ändå går det inte att komma ifrån att jag längtar till nästa vändpunkt – den händelse som man kan säga att hela boken roterar runt.

transportstracka

Vad är problemet då?

Jo, risken är att man lurar sig som författare. Även om man skriver snabbare än vad jag gör just nu så är det ofrånkomligt att det tar längre tid att skriva en transportsträcka än att läsa den. Så mitt råd till dig som skriver är att inte utgå ifrån hur det känns att skriva något, när du ska bedöma hur tråkigt eller spännande det blir att läsa det.

Jag tror att jag är lite dålig på att bedöma tempot i mina egna texter – mer än en gång har redaktören sagt åt mig att sakta ner, att våga ta mig tid. För min del bottnar det nog i att jag inte riktigt litar på min förmåga: jag vågar inte tro att jag ska kunna behålla läsarens uppmärksamhet om jag brer ut mig.

Tack och lov är det snart slut på den här transportsträckan. Bara ett par sidor till, sedan är den till ända, och en händelse som rent bokstavligen är magisk kommer att ställa mycket i berättelsen på sin spets.

Det känns väldigt spännande att se vad som händer med berättelsen efter det. Jag hoppas att mina läsare också ska tycka det.

5 kommentarer på “Transportsträckor

 1. Kära Syster skriver:

  You had me at ‘magisk’. Förstås.
  Men wow, det pratas (eller bloggas för den delen) väldigt mycket om att ”för att det ska vara intressant att läsa, ska det vara spännande att skriva”, ”ingen orkar läsa det du tycker är tråkigt att skriva” och liknande. Det här är för mig en ny synvinkel på det hela. Jag som skriver alldeles för långsamt och alltså hinner tröttna på texten mellan varven, får lätt ångest över att texten är seg vilket betyder att det är tråkigt att läsa som i sin tur innebär att det bara är att stryka och göra om.

  Men. Det får vara tråkigt. Jag ska lägga det på minnet. Tack!

  /Anna

 2. Manne Fagerlind skriver:

  Om du tycker att det är tråkigt hela vägen så kommer det säkert att smitta av sig på både texten och läsarna, men annars tror jag att man inte får dra för stora växlar på vad man tycker om texten medan man skriver den.

 3. Ann-Charlotte skriver:

  Jag ”transporterar” mina karaktärer just nu, både i tanke och handling. Och jag tycker att det är svårt … egentligen ska de bara komma fram. Måste ta några varv till med den här passagen och det är alltid skönt att veta att det finns fler som behöver kämpa med samma sak.

  • Manne Fagerlind skriver:

   Jag kan trösta dig med att inte bara jag, utan också världsberömda författare, delar din upplevelse. När Tolstoj skrev Anna Karenina blev han till exempel jätteless både på Anna och på boken. Ändå blev det enligt min uppfattning en av världslitteraturens allra mest fantastiska romaner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s