Men är det verkligen sant, är det så här de papperslösa lever?

De som har läst Mina drömmars land undrar ofta hur verklighetstrogen min roman är. Lever folk verkligen i en sådan misär som bokens papperslösa, mitt i dagens Sverige? Tyvärr är min berättelse helt realistisk på den punkten.

I Sverige uppskattar man att det finns ungefär 30 000 papperslösa. De lever inte alla som Joseph, men alldeles för många gör det. Att de ändå stannar i Sverige beror på att alternativet vore ännu värre, precis som för de romska tiggarna på Stockholms gator. Så länge som vår värld är så fruktansvärt orättvis som den är kommer människor att söka sig till rika och stabila länder som Sverige i hopp om ett bättre liv – eller bara ett liv. Ibland kommer de för att de är förföljda i sina hemländer, ibland för att de är fattiga, ibland är de både förföljda och fattiga. Deras desperation skildras på ett målande sätt i den omtalade reportageboken Bilal. Vi som har den ofattbara turen att vara svenska medborgare måste hitta ett sätt att  förhålla oss till detta.

bilal

Mina drömmars land är inte en politisk stridsskrift utan en roman. I ett skönlitterärt verk finns det mer plats för nyanser, ironi och tvetydigheter, och det gör det lättare att utforska en så komplicerad fråga med så många dilemman. Journalisten Micke, en av bokens huvudpersoner, har starka åsikter som kommer till uttryck på bokens sidor, men varje läsare måste få bilda sig sin egen uppfattning. Det som också är lättare att göra i en roman än i en fackbok är att krypa under skinnet på en annan människa, och en av de saker jag vill med min roman är att beskriva hur det kan kännas att vara papperslös. Jag tror att det är lika viktigt som Mickes hårda fakta.

Några saker har Micke dock helt klart rätt i. Papperslösa är till exempel inte några hjälpsökande offer som bara kostar pengar; de flesta av dem arbetar, många av dem omänskligt hårt, och det stora flertalet till rena svältlöner. De har inte kommit till Sverige som ”sociala turister”, men de betalar förstås ingen skatt eftersom de inte får synas. Ändå arbetar de för oss, indirekt. Sannolikheten är ganska stor att de diskade på restaurangen där du senast åt middag, städade ditt kontor eller röjde den första snön från ditt tak, om de inte rentav var med och lade taket. Vi vanliga svenskar kommer helt enkelt billigare undan tack vare deras nästan obefintliga löner och rättigheter, precis som prylarna vi köper blir billigare tack vare att kinesiska fabriksarbetare är underbetalda.

Det är inte de papperslösa som utnyttjar oss – det är vi som utnyttjar dem, vare sig vi vill det eller ej.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s