Familjetragedier, hedersmord – eller bara mord?

I ett tidigare inlägg här på bloggen ifrågasatte jag bland annat ordet ”hedersmord”, eftersom det riskerar att delvis släta över det ohyggliga som det syftar på.

I en mycket bra krönika i Aftonbladet gör Kerstin Weigl detsamma med det problematiska ordet ”familjetragedi”. Varg Gyllander, som inte bara är deckarförfattare utan också presschef på Polismyndigheten i Stockholm, uppmanar nu alla poliser att sluta använda ordet ”familjetragedi” och liknande formuleringar. Problemet är att man genom att sätta fokus på familjen gör offren till en del av problemet. Ett mord är ett mord, och det är inte en privat familjeangelägenhet.

Apropå ”hedersvåld” föreslog jag i mitt inlägg att vi borde kalla det ”patriarkalt våld”. Det täcker även väldigt många så kallade ”familjetragedier”. Faktum är att det finns väldigt stora likheter mellan blonda svenskars patriarkala våld mot kvinnor och det patriarkala våldet i vissa olyckliga invandrarfamiljer. I båda fallen är det män med låg status som hämnas när de förlorar kontrollen över kvinnor. Och för de kvinnor som blir mördade spelar motivet ingen roll.

I slutändan är ett mord bara ett mord, ingenting annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s