Läs romaner så får du ligga!

Folks, och i synnerhet unga mäns, ovilja att läsa romaner är ett ständigt huvudbry för den läsande delen av befolkningen.

I fredags publicerade Jan Gradvall en krönika i Dagens Industri, där han går till storms mot den vanliga uppfattningen att skönlitteratur skulle vara mindre nyttig än facklitteratur. Krönikan påminner lite om en som han skrev för två år sedan, där han kommenterade uppgifterna om att man i den franska finansvärlden tycker att svenska affärsmän är så tråkiga att man drar lott om vem som ska luncha med dem. Det kanske inte är så rationellt att bara tänka på pengar och golf.

Häromdagen hittade jag en annan sida på samma tema, med den anspråksfulla titeln 10 Scientific Facts About Reading Books And How Could It Really Improve Your Life. Lite väl tillspetsat kanske, men visst är det intressant att läsning till exempel förbättrar minnet och minskar risken för att drabbas av Alzheimers. Lite överraskande är det kanske att läsande män uppfattas som mer sexiga än andra.

De flesta av oss bokmalar tar säkert gärna till oss detta; problemet är att vi inte alltid lyckas sälja in läsning till dem som inte förstår vad det ska vara bra för. I vår effektivitetsbesatta tid blir det stressande att det tar sådan tid att läsa en bok, och många vill inte känna sig onyttiga. I stället bränner man några timmar på film, teve eller videospel, och sedan går man och gör något ”nyttigt” i stället.

Kanske borde man lansera läsning som ”funktionell underhållning”, analogt med functional food? Jag tror inte vi ska trycka så mycket på det där med Alzheimersprevention, särskilt inte om målgruppen är unga män – det ligger för långt fram och känns för abstrakt. Att man ökar chanserna att få ligga är däremot ett pangargument!

Så här kanske vi kan formulera det:

”Maximera din fritid med functional entertainment! Med den nya underhållningsformen Romanläsning förbättrar du minnet och din analytiska förmåga, vilket kommer att hjälpa dig i din karriär. Det är dessutom vetenskapligt bevisat att män som ägnar sig åt Romanläsning får mera sex!”

Vad sägs?

Annonser

8 comments on “Läs romaner så får du ligga!

 1. Nina skriver:

  Och det fina är att det stämmer … Bra skrivet! Nu står jag dock och funderar på om jag vill att min fjortonårige son ska läsa detta och börja läsa mer … eller inte. 😉

 2. Vilse skriver:

  Vilket säljargument! Du kanske skulle jobba som copy? =) Gillar kommentarerna om de lite yngre tonåringarna – vad har ni för andra argument där? Nyfiken.

  • Manne Fagerlind skriver:

   Ouch! Den sved! SÅ dåligt skrivet var det väl ändå inte, även om det var lika floskulöst och flåshurtigt som en riktig reklamtext. Att skriva tre meningar utan hårresande tankevurpor verkar ju dessutom vara helt omöjligt för en genomsnittlig copywriter.

   Tyvärr har jag nog inga lika slagkraftiga argument som det där med sexet. Det blir mer tråkiga sådana som att det är utvecklande på en massa sätt och gör att man förstår världen och andra människor bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s