Ett löv i en slingrande bäck – två dagar på Bokmässan

När jag kom hem från min förra – och första – bokmässa, kände jag mig ärligt talat ganska knäckt. Jag beskrev det på Debutantbloggen som att jag kände mig som ett halvt söndertrasat löv som just sluppit ut ur en tornado.

Den här gången hade jag inte ens något officiellt program, eftersom Mina drömmars land inte kommer ut förrän i januari. Sofia Hallberg och jag bestämde oss för att ändå åka ner. Samtidigt bestämde jag mig också för att ha en helt annan attityd i år: jag skulle inte ha några som helst förväntningar för egen del. Därför hade jag också riktigt kul.

Jag hängde en del i Forma Books monter (det är alltså koncernen som Damm förlag ingår i) och snackade med författarkollegor och alla andra jag kände på förlaget. Inne i den s.k. loungen fick jag även en pratstund med Ernst Kirschteiger, som var precis lika charmig i verkligheten som på teve. Särskilt charmerande tyckte Sofia och jag att han var när han bad att få med sig våra böcker! För sent kom jag på att Ernst faktiskt är med i Berg har inga rötter, och att jag kanske borde ha förvarnat honom om det. Ernst … om du läser detta … jag hoppas du inte tar illa upp … Den bisarraste kändisincidenten var annars när Ulf Elfving råkade sticka gaffeln i min arm på Formas middag. Mina kompisar spånade tänkbara kvällstidningsrubriker en lång stund.

Mer star struck blev jag trots allt vid DN:s scen på övervåningen. På fredagen kom Kerstin Ekman dit, och på lördagen Sofi Oksanen – två av mina allra största idoler!

Foto: Kerstin Ekman på Bokmässan!

Båda hade de en del intressant att säga, och det var också kul att jämföra deras attityder. När DN:s intervjuare sa att Ekman enligt hans uppfattning var Sveriges bästa naturskildrare (vilket jag håller med om), såg hon bara förgrymmad ut och svarade: ”Nej, nu får du lugna ner dig lite!” När en annan intervjuare sa till Oksanen att han tyckte att hon var den perfekta författaren och undrade om det fanns någonting som hon inte skulle kunna skriva, verkade hon inte tycka att det fanns det, men sa till sist att hon inte var intresserad av att skriva filmmanus. Lite osvenskt, skulle man väl säga om hon var svensk; jag undrar om det även är ofinskt?

Foto: Ännu en idol på scen: Sofi Oksanen!

       Sofi Oksanen. Suddigt, men jag lovar, det är hon!

Ändå är det inte främst det, eller Elfvings gaffelattack, som jag främst kommer att minnas från den här mässan, utan tre helt andra saker.

Det första är mötena med vänner och kollegor, som en med mässmått mätt ganska lång fika med Peter och Sofia Bergting, och det trevliga minglet med årets debutantbloggare.

Foto: Författare, förlagsfolk och bloggare på Debutantbloggsfika på bokmässan.

Debutantbloggsminglet. Foto: Annika Estassy

Det andra är Nina Larsdotter Lööw och Litet förlag, som nyligen rivstartat sin verksamhet med fyra intressanta titlar. Jag har börjat läsa hennes egen bok, spänningsromanen ”Annan påföljd”, som jag tycker är klart läsvärd. Beundransvärt modigt att som hon säga upp sig från jobbet och starta ett förlag, i en tid när alla bara pratar om en bransch i kris.

litet_forlag

Nina Larsdotter Lööw och Josefine Lindén i Litet förlags monter

Det tredje är Johan Egerkrans och hur lycklig han var över att hans fina och roliga bok ”Nordiska väsen” har blivit en sådan (välförtjänt!) succé. Det värmde ända in i själen, och jag kan inte tänka på det utan att le.

nordiska-vasen

Även jag var lycklig när jag åkte hem på lördagskvällen. Den här gången kände jag mig inte som ett löv i en tornado, utan som ett löv som lugnt guppade i en slingrande bäck. Det var mycket, mycket trevligare.

Annonser

4 comments on “Ett löv i en slingrande bäck – två dagar på Bokmässan

  1. Simona skriver:

    Fina Manne, det var roligt att ses! Och den där lite kluvna bokmässe-känslan är det nog fler som delar.
    Kram!

  2. Carola skriver:

    Ja, med så många fina människor som du har mött kan man inte bli annat än glad :). Härligt att du fick så mycket fina minnen med dig den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s