Högern är de onda, men Katolska kyrkan är vänster

I dag recenserar DN:s Aase Berg boken ”Först blir det alldeles vitt. En bok om atombomben” av Peter Glas. Boken verkar intressant, men intressantare var ändå följande formulering i recensionen:

”Peter Glas är uppenbart vänster, vilket man i och för sig automatiskt är om man ser världen som en plats för gemensam strävan snarare än en skattkammare för individen att ösa snabba cash ur.”

Det verkar orimligt att en så skärpt person som Berg kan skriva något sådant på fullt allvar. Frågan är om hon bara hårddrar lite, eller om det är en sarkastisk kommentar till hur vissa personer på högerkanten brukar uttrycka sig i debatten – jag har själv till min häpnad blivit utnämnd till kommunist ett par gånger, när jag har ifrågasatt USA:s utrikespolitik och olika storföretags svinigheter.

Men vänstern hugger verkligheten i lika grova bitar: håller man inte med dem så blir man mycket snabbt stämplad som höger. Därför blir jag inte klok på vad Aase Berg menar, trots att jag har läst meningen och sammanhanget flera gånger. Och även om hon bara är ironisk, är min erfarenhet att vänstern ofta resonerar precis så. Högern är inte bara de andra, utan de onda.

Om vi godtar definitionen ovan, är Katolska kyrkan dock vänster. Kyrkan avskyr konsumismen, betraktar marknadsliberalismens tes om ”den osynliga handen” som en villfarelse, och uttalar sig alltid kraftfullt för solidaritet med de fattiga, både globalt och på nationell nivå. Som grädde på moset förespråkar den en aktiv klimatpolitik och har tagit tydlig ställning mot Irakkriget och för palestiniernas rätt till en egen stat.

Så vad säger du, Aase Berg – är Katolska kyrkan höger eller vänster?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s