Maria Sundberg, formgivargeni

Ett av de gladaste blogginlägg jag har läst var det som Josefine Lindén lade upp häromveckan, där hon jublade över att formgivargeniet Maria Sundberg ska göra omslaget till hennes debutroman.

Jag förstår henne. En av de största fördelarna med att ligga på Damm förlag är att man brukar få ett omslag signerat Maria Sundberg. Numera är hon frilansare och kan göra omslag oavsett vilket förlag man ligger på. Ni som följer min blogg för att ni är författare, eller vill bli det, kan och bör betrakta det som ett tips.

Jag är så lycklig över de tre omslag Maria har gjort till mig. De två omslagen till ”Berg har inga rötter” har helt olika känsla, men båda är lika snygga och lyfter fram olika sidor av min bok på ett suveränt sätt – det finstämda och poetiska respektive det nerviga och spännande. Redan för flera månader sedan gjorde hon även ett fantastiskt omslag till ”Mina drömmars land”. Det är än så länge lite hemligt, men jag längtar verkligen efter att få visa upp det här på bloggen.

inbundet pocket

Tyvärr är Maria inte lika bra på att marknadsföra sig själv som på att producera omslag, trailers med mera. Lite visar hon upp på sitt företag Art by Sundbergs Facebooksida, men där nämner hon till exempel inte ens att hon vann pris för bästa boktrailer på förra årets bokmässa i Göteborg. Hon har gjort flera trailers, bland annat trailern för ”Berg har inga rötter”.

En av de mest imponerande sakerna med Maria Sundbergs produktion är vilken bredd hon har. Detta blir tydligt när man tittar på alla hennes omslag på Adlibris. Det spelar ingen roll om det rör sig om deckare, romance, barnböcker eller litterära romaner – hon lyckas alltid producera något som fungerar för just den genren och just den boken.

Om ni inte orkar gå in på länken, får ni ett axplock av mina favoriter nedan:

lonnaeushallbergblandverkkyssen

Annonser

7 comments on “Maria Sundberg, formgivargeni

 1. Kul du tar upp formgivarnas roll. De är verkligen viktiga. Jag brukar göra omslag själv till en viss gräns, oftast när de mest ska ha textelement, men när jag vill ha något riktigt bra kopplar jag alltid in en formgivare. Och det har alltid blivit lyckat, de har en förmåga att omsätta ett ämne i något visuellt, säger jag som inte kan rita en gubbe med två öron.

 2. Björn Carheden skriver:

  Tyvärr så är det nog så att i ett pocketställ så avgörs nog många bokköp av omslaget. Det fina skinnbandet, det eleganta halvfranska bandet duger bara till de medvetna bokvalen, de som pryder bokhyllorna men som ändå till sist hamnar på loppmarknad. Jag har två fina skinnband med svenska första upplagan av Runebergdikter bl.a. Fänrik Ståls sägner inköpta för ca 50kr. Det var ingen som lockades av de murriga böckerna. Givetvis ett fynd eftersom de på ett antikvariat kostar några hundra, men vad får man ge för ett par pocket i bokhandeln. I vår bokcirkel läser vi nu ”Bang om Bang”, vilket gjorde att jag kunde fynda i Tomelillas bibliotek som sålde sina sällalånade böcker, jag fick Bang tre ”Personligt” i biblioteksband för 10kr. Andrahandsvärdet på böcker är ringa men de flesta böcker är tyvärr färskvaror.

 3. Förskjuter det ena goda det andra? 🙂 ”Det var ingen som lockades av de murriga böckerna” är kanske en nyckelmening. Omslaget är numera bokens skyltfönster. Jag beklagar inte ens pocket, trots att det är en usel produkt typografiskt. Hårt optimerad för lägsta möjliga produktionskostnad: trähaltigt papper med skräp i och dålig kontrast, liten stil, ut i marginalerna, allt som gör den svårläst. Bindningen självfallet inte världens hållbaraste. Bokläsare ser inte på sina böcker på samma sätt som förr, men det vet du förstås också.

  • Manne Fagerlind skriver:

   Jag har blivit bortskämd eftersom jag får en del gratis inbundna böcker nuförtiden, och jag har börjat tycka det känns dystert att läsa pocket. Samtidigt är det praktiskt att de är så lätta och behändiga (förutom att de är billiga förstås).

 4. […] drömmars land” kommer ut, och nu har förlaget sagt att jag får visa omslaget! Superduktiga Maria Sundberg har gjort det här också, precis som de två omslagen till ”Berg har inga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s