Vinkat adjö till manuset igen

Det är en konst att släppa taget om ett manus, och det är en konst som jag inte behärskar än, men nu har jag i alla fall skickat en ny version av ”Mina drömmars land” till förlaget. Både jag och min redaktör hoppas att nästa redigeringsomgång ska bli den sista och mer handla om filande på detaljer.

Jag har blandade känslor just nu. Å ena sidan en stor lättnad över att slippa ha redigeringsplikten hängande över mig på ett tag, å andra sidan en gnagande oro för att jag inte har gjort tillräckligt. Men då tröstar jag mig med det som Bodil Malmsten skriver om deadlines i den här boken:

malmsten

 

Malmstens bok är lite ojämn och kanske inte så matnyttig som mer konventionella skrivhandböcker, men där finns många guldkorn. Som detta, där hon skriver om deadlines och den fåfänga drömmen om perfektion:

”Utan deadline tar skrivandet aldrig slut.

   Den som skriver blir aldrig färdig, det finns alltid glesa ställen, passager som borde bearbetas, det går alltid att komma djupare, högre, längre, manuskriptet blir aldrig perfekt, så är det.”

Ja. Så är det. Jag har läst så många böcker som jag älskat, men ingen enda som är perfekt, och jag kan förstås inte kräva att just min bok ska bli det. Men det är ändå det jag drömmer om när jag kämpar med ett manus.

Annonser

3 comments on “Vinkat adjö till manuset igen

 1. Björn Carheden skriver:

  Så är det med livet, det är därför man kämpar mot döden, deadline finns där men det finns alltid något som….

  • Manne Fagerlind skriver:

   Så länge det finns liv, finns det hopp

   • Björn Carheden skriver:

    Det som ärvunderligt med att vara pensionär är att det är ett evigt lov, en evig semester, ett liv utan någon tydlig deadline. Lovet, semestern tar inte slut. Min fru och jag upptäckte att så här oförskämt bra ska vi ha resten av vårt liv. Vi får nu själva bestämma vad vi ska längta till. Just nu så längtar vi till att få åka ner till Ystad igen, fara till Island med alla barn och barnbarn under en augustivecka… Har vi verkligen gjort oss förtjänta av det? Fast det lurar naturligtvis en ”Berg har inga rötter” som ett slags skrämmande deadline.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s