Meteorer och andra järtecken

I dag har jag knarkat videoklipp där man ser och hör meteoren som slog ner (eller rättare sagt exploderade) i Ryssland för några dagar sedan. Titta på det här till exempel — det ser verkligen ut som något från en katastroffilm:

När den exploderade blev det ju också en väldigt kraftig smäll som till och med krossade massor av glasrutor. Se och lyssna på det här:

Jag fäster mig också lite vid hur coolt ryssarna tar det hela. Chauffören i den första videon verkar ju inte reagera alls, och i den andra verkar folk mest lite upprymda över att det händer något spännande.

Jag tänker på hur folk hade reagerat för bara hundra år sedan om de hade varit med om något sådant, hur man hade försökt tolka det, sett det som ett järtecken som bara måste betyda något. Nu är det bara lite coolt så där.

Ibland tänker även vi moderna människor i symboler och undrar vad märkliga händelser betyder. Många i Italien blev tydligen lite skakade när blixten slog ner i Peterskyrkan i Rom bara timmar efter att påven hade tillkännagivit att han skulle avgå. Var det ett tecken på att han borde stanna?

Men det intressanta med järtecken och annat som verkar symboliskt (både i livet och i konsten) är att de inte betyder något förrän människor väljer en tolkning av dem. Man skulle ju till exempel kunna se blixtnedslaget som en vink om att påveskiftet kan ge ny energi åt kyrkan. Om man nu inte helt enkelt tar fasta på att Peterskyrkan är Roms högsta byggnad.

Annonser

2 comments on “Meteorer och andra järtecken

  1. Björn Carheden skriver:

    Oftast ser man ”tecknen” efteråt, vilket gör att en massa tidigare förvarningar missats. Jag roas av att ibland av en slump möta bekanta på annorlunda platser. Varför mötte jag t.ex. en gammal elev när jag var på en konstutställning i en slottspark utanför Ystad? Jag var där en unik dag och hon planerade ett bröllop där. Det var makterna skulle kanske Strindberg säga. Men mer intressant är att tänka på alla missade möten. Om jag inte tittat i skyltfönstret så hade jag missat att min kusin från Göteborg precis gick bakom min rygg. Jag tror att vi alltid tror att det finns något mystiskt samband när något udda inträffar men glömmer då bort hur många inte-händelser som vi utsätts för. Vad är slumpen? Vilka makter styr?

  2. Manne Fagerlind skriver:

    Visst är det intressant? Jag leker lite med det i min nya roman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s