Om rädsla för klimatsmarta björnar

Häromkvällen hade vi en rolig middagskonversation om brunbjörnar. Närmare bestämt började vi fundera på om brunbjörnar äter människa om det bjuds, eller om de undviker även döda människor. Alltså, vi vet att brunbjörnar inte betraktar människor som bytesdjur; det är väldigt få djurarter som gör det. Det är ju också väldigt sällan som en björn dödar en människa här i Sverige — jag tror att det har hänt två gånger det senaste seklet.

Men om den nu faktiskt har tagit kål på en jägare (det brukar vara jägare som de anfaller), vad gör den sedan? Tittar den äcklat på den döda kroppen och lufsar iväg, eller hugger den in?

Då kom vi på att om björnen var klimatsmart, så skulle den kanske resonera så här:

”Hmm. Ser ju inte så lockande ut det här, och GoreTexen fastnar säkert mellan tänderna. Fast å andra sidan, hur mycket koldioxid har det gått åt för att producera den? Ungefär tie ton om året, och den här är väl en förtifem år gammal. 450 ton alltså! Äh, jag äter upp ‘en, det är ju slöseri å bara slänga.”

Om björnarna dessutom börjar oroa sig så mycket för de vitpälsade bryllingarna i norr att de vill begränsa framtida utsläpp, då blir det riktigt farligt att gå runt i skog och mark.

Brown bear (Ursus arctos arctos) running

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s