Jag tycker lite synd om Benke, faktiskt …

Det lilla jag skrivit här den senaste tiden visar tecken på en osund fascination för Bengt ”Benke” Ohlsson. Efter en surmulen recension av romanen Kolka och ett uppskattande inlägg om två texter som han skrivit I DN, kommer nu det tredje Benke-inlägget på drygt en månad.

Saken är bara den att jag tycker uppriktigt synd om honom. För var inte reaktionen på den omtalade DN-artikeln lite hysterisk ändå? Värst av alla var nog Galago (ett förlag som jag annars gillar), som lär ha köpt ett helt uppslag i någon tidning för att få fylla det med seriesnarkningar (Z alltså) och skriva ”Orka vara kulturhöger!”. Jag såg det inte själv, men det låter ju bara för infantilt.

Andra svar var lite mer sansade men gjorde mig ändå beklämd, för jag tycker att Benkes belackare resonerar precis som George W Bush: ”Den som inte är med oss är emot oss”. Hur känns det, Wollter och Ullgren? Benke skriver faktiskt ingenstans att han har slutat vara vänster. Det centrala budskapet var väl ändå att vi måste våga tänka själva och inte tro att vi blir ”radikala” och ”modiga” eller ens ”solidariska” genom att klistra på oss en viss politisk etikett. Det var det jag tyckte var bra med hans text, inte att just vänstern fick smisk.

Konventionerna växlar, och därmed också vad som är rebelliskt. På 1700-talet var man ”fritänkare” och riskerade verkligen något om man ifrågasatte kristendomen. Idag sparkar man snarare neråt och får mest uppmuntrande ryggdunkar, åtminstone i vårt land. Det var modigt att vara socialist på Strindbergs tid, men i dagens kultur-Sverige är det ett tryggt och konventionellt ställningstagande. Det är nämligen det man förväntas vara.

Ett av de bästa citat jag har hört det senaste året är ett yttrande av Mark Twain (som alltså är mannen på bilden ovan):

”Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.”

Det borde vi alla tänka på, även golfspelande management-moderater i Vasastan. Men kanske särskilt de av oss som kallar sig konstnärer.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s