Ord och massmord

Jag vet inte hur många artiklar jag läst om den norske massmördaren (jag vill helst inte nämna honom vid namn; det förtjänar han inte). Den bästa hittills är Lena Sundströms essä i gårdagens DN. Sundström funderar kring hur retorik och språk har byggt upp en världsbild där mördarens fruktansvärda dåd framstår som helt rationella. Ett grovt exempel, som borde vara lätt genomskådat, är att man försöker beröva muslimerna deras mänsklighet genom vidriga fraser som ”Muslimhonan, med avkomma” – precis som man gjorde med judarna i Nazi-Tyskland. Detta öppnar dörren för att inte behöva behandla dem som människor. I romanen Guds Barmhärtighet, som jag just har läst, talar välbeställda svenskar på samma sätt om de fattiga: ”de är som djur… de känner inte som vi”. Om vi lyckas inbilla oss att våra medmänniskor inte är människor så kan vi till sist behandla dem hur som helst, och det utan att ens känna skuld.

Men det finns andra glidningar som är försåtligare. Sundström påpekar att främlingsfientliga partiers egen självbild har börjat läcka ut i samhället, där termer som ”invandringskritiska” har börjat ersätta ”främlingsfientliga”. Alla anständiga människor borde kämpa emot detta. Mördaren, och för den delen hans ideologiska kusiner i Sverigedemokraterna, är inte ”invandringskritiska” utan ”främlingsfientliga”. Vi får inte låta dem gömma sig bakom eufemismer.

En text som både Sundström och Ola Larsmo har nämnt i det här sammanhanget är Victor Klemperers bok The language of the Third Reich. Nu på morgonkvisten hittade jag den på Google Books, och det är tankeväckande att se hur nya ord och språkliga förskjutningar bidrog till nazisternas illdåd. Ord och ordval är viktiga. Tro inget annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s